Cena barelu ropnej zmesi Brent sa znovu priblížila k 110 eurám

08.02.2014 Celý región

New York 8. februára (TASR) - Barel (159 litrov) ľahkej ropy West Texas Intermediate (WTI), ktorá je najpredávanejším druhom tejto komodity v Spojených štátoch, stál v piatok (7.2.) na záver obchodovania na newyorskej merkantilnej burze 99,88 USD (73,58 eura).

AP uviedla, že voči záverečnej cene predchádzajúceho dňa zdražel barel o 2,04 USD, teda o 2,1 %. V piatok popoludní amerického východného času dokonca prekročila jeho cena na krátky čas hranicu 100 USD. Stalo sa tak po prvý raz v tomto roku. Naposledy ju barel WTI prekonal pred vyše mesiacom - 30. decembra.

Barel severomorskej ropy Brent, od ktorej sa na medzinárodnom trhu odvíja cena ostatných druhov komodity, v piatok zdražel o 2,38 USD (2,2 %) na 109,57 USD.

Analytici uviedli, že rast ceny dvoch hlavných druhov ropy na svetovom trhu súvisí so silným dopytom po nej a s pozitívnou náladou na americkom trhu práce.

Energetický analytik Stephen Schork, ktorého AP cituje, uviedol, že zdraženie komodity na globálnom trhu súvisí so vzostupom jej veľkoobchodnej ceny a nízkymi zásobami motorovej nafty a vykurovacieho oleja. Schork dodal, že táto kombinácia bude nútiť rafinérie, aby kupovali viac ropy na spracovanie.
 

Vyberte región